torsdag 22 december 2011

Julklapp?

Julklappen från Mario Draghi kan ha kickstartat ett jullrally. ECB har minskat säkerhetskraven för lån och har nu lånat ut 489,2 miljarder euro (1000 miljarder kronor mer än Sveriges BNP) till 523 banker. I praktiken innebär det att bankerna kan låna billigt från ECB för att köpa statsobligationer med hög ränta från skuldkrisländerna. Om det sedan går bra, kan bankfolket klappa sig på bröstet och ta ut "prestationsbaserad" bonus. Men om det inte går bra, står vi, skattebetalarna, där och stöttar upp dem med fler krispaket.


Tack för den julklappen!

Detta är en present från Draghi till de närmsta vänner och kollegor (som säkert gjort sitt för att han skulle hamna just i den position där han sitter), han gör precis samma sak som Ben Bernanke gjort via kvantitativa lättnader, dvs. förflyttat kapital från medelklassen till de besuttna.
Att börsen stiger beror inte på att de gjorde rätt, utan på att denna policy är börspositiv. Att en grupp centralplanerare delar ut pengar - som inte ens är deras egna - till områden som privata entreprenörer knappt tar i med tång, kan knappast leda till ökad produktivitet. Det handlar inte om att rädda något, utan att roffa åt sig så mycket som möjligt innan den som blir bestulen upptäcker stölden.

Källa: Börstjänaren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar